houten hondenmand

5 essentiële Bach Bloesemremedies voor pups

De overgang van het veilige nest naar een nieuw thuis is best indrukwekkend en stressvol voor puppy’s. Gelukkig kun je jouw pup op vele manieren ondersteunen om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Petra Biegstraaten is eigenaar van Dier in Balans en Bach Bloesemconsulent voor dier en mens. Op de website van Petra kun je zelf een Bach Bloesem remedie flesje samenstellen.

Wat zijn Bach bloesemremedies?

Bach Bloesemremedies zijn druppeltjes gemaakt met behulp van vers geplukte bloesems. Een gedreven arts en homeopaat genaamd Dr. Edward Bach heeft er zijn levensdoel van gemaakt om een eenvoudig toe te passen geneeswijze te ontwikkelen. Hier is de Bach Bloesemtherapie uit voortgekomen. De remedies werken in op gemoedstoestanden en emoties en het maakt niet uit of we ze geven aan mens of dier.
Er zijn 38 verschillende remedies waar je het hele spectrum aan emoties en gemoedstoestanden mee kunt behandelen. Je kunt de remedies met elkaar combineren en zo in meerdere dingen tegelijk ondersteunen. Je mag maximaal 7 remedies met elkaar mengen.

Niet kant-en-klaar maar een unieke mix voor elke individu!

De bedoeling van Dr. Edward Bach was om elke mix af te stemmen op het individu. Elke situatie is net weer even anders. Net als elke pup! Daarom vond hij het belangrijk om de tijd te nemen om in gesprek te gaan en te kijken naar wat er op dat moment nodig is. Hij wilde geen kant-en-klare flesjes voor standaard problemen maar een afgepaste combinatie. Het is dus goed om te kijken naar wat jouw pup nodig heeft. Waar heeft hij het meeste moeite mee? Wat speelt er? En selecteer dan op basis daarvan de bijpassende remedies.

Bach Bloesemremedie 1: Walnut – Ondersteuning bij veranderingen

De overgang van het nest naar jou is best een heftige gebeurtenis voor zo’n kleine pup. Stel je voor dat je ineens wordt weggehaald van alles wat je kent in je leven. Je veilige nest bij mama en broertjes en zusjes, de fokker waar je vertrouwd mee bent geraakt, het huis. Ineens word je meegenomen naar een nieuwe plek met nieuwe mensen, waar alles anders is. Best even heftig als je het zo bekijkt toch? Om je pup makkelijker door deze grote verandering in het leven te helpen kun je de remedie Walnut geven. Walnut helpt om onbevangen het nieuwe tegemoet te gaan en beschermt je pup zodat alle nieuwe indrukken niet heel heftig binnenkomen. Daarnaast kun je deze remedie ook geven als er andere veranderingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld een verhuizing of onverhoopt een scheiding of verandering van eigenaar. Als je pup ouder wordt en in de pubertijd beland, kan deze remedie ook behulpzaam zijn. Er vinden dan ook weer veranderingen plaats in je hond zelf.

Bach Bloesemremedie 2: Chestnut bud – Als leren en luisteren niet zo goed lukt

Een pup moet heel erg veel leren. Ze leren van ervaringen. Ze gaan leren wat we bedoelen als we iets van ze vragen met onze lichaamstaal en onze verbale taal. Sommige pups zijn heel leergierig en nemen alles makkelijk op. Maar er zijn ook pups waarbij het iets moeizamer gaat. Ze leren niet van hun eigen ervaringen, ze blijven dingen doen terwijl het misschien helemaal geen leuke ervaring oplevert. Ze luisteren minder goed en nemen niet op wat je ze probeert aan te leren. Ook op de puppycursus is het moeizaam. Chestnut bud is in dit geval de ondersteunende remedie. Chestnut bud helpt om ervaringen te integreren, het helpt om de informatie en het geleerde werkelijk binnen te laten komen en een plekje te geven.

Bach Bloesemremedie 3: Mimulus – Voor als je pup meer moed nodig heeft

Niet alle pups zijn even dapper en moedig. Sommige pups vinden de wereld heel spannend en beangstigend. Mimulus is de remedie voor benoembare angsten. Dus als je duidelijk kunt aanwijzen waar je pup nou zo bang voor is. Dat kan van alles zijn. Harde geluiden, vuurwerk, brommers, fietsers, andere honden, paarden, de buurman enzovoort. Herken je dit bij jouw pup? Dan is Mimulus een goede optie.

Bach Bloesemremedie 4: Rescue: rondom stressvolle situaties

Rescue is de bekendste Bach Bloesemremedie. Het is een combinatie van vijf andere remedies en kan als enkele remedie worden toegevoegd aan je Bach bloesemmix. De Rescue helpt in stressvolle situaties en die komt een pup regelmatig tegen in zijn jonge leventje. Om te voorkomen dat situaties stressvol blijven is het natuurlijk belangrijk om ze te oefenen en blijven herhalen op een prettige manier. Dan leert je pup dat het misschien allemaal wel mee valt. Een ritje in een auto bijvoorbeeld!

Rescue is een remedie die altijd fijn is om bij je te hebben. Als er eens iets gebeurt waar je hond enorm van schrikt (een aanvaring met een andere hond bijvoorbeeld), kun je daarna direct de Rescue geven om te voorkomen dat de gebeurtenis zich vastzet als een trauma. Ook vooraf en tijdens een bezoekje aan de dierenarts kan de Rescue helpen om je hond zich minder gestrest te laten voelen.

Bach Bloesemremedie 5: Honeysuckle – Om het missen van het nest te verzachten

Zeker de eerste nachten kan een puppy zich heel eenzaam en verloren voelen. Je wilt je pup natuurlijk steunen in deze moeilijke periode en daarom laat je hem de eerste week niet alleen slapen. Maar ondanks dat, kan het zijn de pup heimwee krijgt wat resulteert in piepen. De Honeysuckle kan de pup ondersteunen in deze overgang. Deze remedie helpt om de oude situatie los te laten en het nieuwe aan te gaan. Ook voor moederhonden waar de pups het nest van verlaten is dit een fijn remedie.

Zelf aan de slag

Wil je weten of er nog andere remedies geschikt zijn voor je pup? Of wil je zelf een flesje samenstellen?

Ga naar deze pagina op de website Dier in Balans en bekijk het totale overzicht van alle Bach remedies. Als je zelf een flesje wilt samenstellen ga je naar deze pagina.

Over de auteur, Petra Biegstraaten

admin